Kako napraviti gaziranu kombuchu – vodič za sekundarnu fermentaciju
Share
Sekundarna fermentacija je ključni korak ako želiš da tvoja domaća kombucha bude prirodno gazirana, punog okusa i osvježavajuće teksture. U ovom vodiču saznat ćeš kako pravilno provesti drugu fermentaciju, kako odabrati sastojke za aromatizaciju i na što paziti kako bi dobio stabilan, mjehurićast napitak.
Što je sekundarna fermentacija?
Sekundarna fermentacija kombuche je proces u kojem se već fermentirani napitak stavlja u boce s dodanim voćem, začinima ili drugim aromama, a zatim ostavlja na sobnoj temperaturi kako bi se stvorili prirodni mjehurići. U toj fazi, preostali šećeri i aktivne bakterije i kvasci proizvode ugljični dioksid, što rezultira karbonizacijom.
Za uspješnu sekundarnu fermentaciju ključna je kvalitetna osnovna kombucha, dobivena u prvoj fermentaciji. Ako ne znaš kako napraviti kombuchu, pročitaj naš vodič za primarnu fermentaciju.
Zašto raditi drugu fermentaciju?
- Prirodna karbonizacija – mjehurići bez umjetnog CO2
- Dodavanje okusa – voće, začini, bilje
- Dublji profil fermentacije – kompleksniji okus
Ako želiš kombuchu s okusom koja zadržava probiotičke prednosti, sekundarna fermentacija je pravi korak.
Što ti je potrebno?
- Gotova kombucha (nakon 7-14 dana primarne fermentacije)
- Staklene boce s hermetičkim zatvaračem
- Lijevak i cjedilo
- Sastojci za aromatizaciju (npr. đumbir, limun, bobičasto voće)
Napomena: kombucha gljiva (SCOBY) se ne koristi u drugoj fermentaciji i ostaje u staklenci s dijelom starter tekućine za sljedeću turu.
Ako još nemaš SCOBY ili starter, pogledaj naš vodič gdje nabaviti kombucha gljivu i kako nabaviti starter kulturu.
Odabir dodataka i količina
Za aromatizaciju možeš koristiti svježe voće, sokove, začine ili bilje. Hladno prešani voćni sokovi daju najčiistiji i najautentičniji okus, a za početak preporučujemo maline, borovnice, limun ili đumbir.
Dodaj:
- Voćne sokove: 5–20% ukupne količine napitka (npr. 100ml na 1L kombuche)
- Bilje i začine: 0,2–0,5% (npr. par listova mente, par kriški đumbira)
Ne boj se eksperimentirati – kombinacije poput malina i bosiljka, đumbira i limuna ili jabuke i cimeta donose zanimljivu slojevitost okusa.
Korak po korak vodič za sekundarnu fermentaciju
1. Pripremi boce i sastojke
Steriliziraj boce i pripremi željene dodatke za okus. Možeš koristiti svježe voće, začine, bilje ili voćni sok – sastojci se mogu dodavati narezani, u obliku pirea ili kao hladno prešani sok, ovisno o željenom intenzitetu i profilu okusa. Bitno je da budu svježi, oprani i po potrebi usitnjeni radi lakšeg otpuštanja arome.
2. Ulij kombuchu
Uz pomoć lijevka i cjedila, ulij kombuchu u boce, ostavljajući oko 1-2 cm praznog prostora na vrhu.
3. Dodaj arome
Dodaj odabrano voće, bilje ili začine u svaku bocu. Po želji možeš dodati i žličicu šećera za jaču karbonizaciju.
4. Zatvori i ostavi
Zatvori boce i ostavi ih na sobnoj temperaturi (21–27°C) 2 do 5 dana. Što je toplije, to će fermentacija biti brža. Svaki dan lagano otvori čep kako bi ispustio višak plina (tzv. „burping“).
5. Spremi u hladnjak
Kad kombucha postane dovoljno gazirana i razvije željeni okus, premjesti je u hladnjak. Tamo se fermentacija usporava, a napitak je spreman za konzumaciju.
Savjeti za uspješnu karbonizaciju
- Nemoj prepuniti boce – ostavi prostor za plin
- Ne koristi metalne čepove – mogu reagirati s kiselinama
- Koristi čvrste staklene boce dizajnirane za karbonizirane napitke
- Kombinacije poput đumbira i limuna ili maline i bosiljka odlično funkcioniraju
Isprobaj i naše recepte:
Zaključak
Sekundarna fermentacija je jednostavan i učinkovit način da svoju kombuchu podigneš na višu razinu – s više okusa, više mjehurića i još boljim iskustvom. Ako već imaš osnovni kombucha recept, ovaj korak će ti otvoriti potpuno novi svijet kombinacija.
Ako još nisi, svakako pogledaj naš KOCHA set za pripremu kombuche – uključuje sve što ti treba za početak fermentacije kod kuće.