Kombucha recept: Kako napraviti kombuchu sa zelenim čajem

Ako tražiš kombucha recept koji je jednostavan, pouzdan i idealan za početnike, ovaj vodič s fokusom na zeleni čaj je savršena polazišna točka. Zeleni čaj stvara laganiji, svježi okus, a u kombinaciji s organskim šećerom i starter tekućinom dobivaš kombuchu koja je ne samo ukusna, nego i prirodno bogata probioticima.

Ako se pitaš kako napraviti kombuchu, slijedi ovaj recept korak po korak i nauči kako kod kuće pripremiti vlastitu fermentiranu kombuchu. Ako nemaš SCOBY ili starter tekućinu, ne brini - u nastavku doznaj gdje kupiti starter i kako započeti fermentaciju.


Sastojci:

  • 12g zelenog čaja (najbolje organskog)
  • 100g šećera od trske
  • 500ml vode za kuhanje čaja + 1100ml hladne vode
  • 250ml starter tekućine (ili nepasterizirane kombuche, npr. KOCHA Classic)
  • Opcionalno: SCOBY (poznata i kao kombucha gljiva, ali nije nužna)

Postupak pripreme:

1. Pripremi opremu
Dobro operi sve staklenke, kuhače i pribor. Čistoća je ključna za uspješnu fermentaciju.

2. Priprema čaja
Stavi 12g čaja u vrećicu za čaj ili ga ubaci direktno u vodu.
Zagrij 500ml vode na 80°C, prelij čaj i ostavi da se infuzira 5 minuta.
Izvadi čaj i dodaj 100g šećera. Dobro promiješaj dok se ne otopi.

3. Hlađenje
Dodaj 1100ml hladne vode u čaj kako bi postigao sobnu temperaturu (21-27°C).

4. Dodavanje startera
Dodaj 250ml starter tekućine ili nepasterizirane kombuche.
Po želji dodaj i SCOBY - kombucha gljiva nije obavezna, ali može pomoći u stabilnosti fermentacije.

5. Daj kombuchi ime!
Zalijepi natpis na staklenku s imenom, datumom i vrstom čaja.

6. Fermentacija
Prekrij staklenku pamučnom krpom i osiguraj gumicom.
Ostavi da fermentira 5 do 14 dana na sobnoj temperaturi.

  • 5-7 dana: blaža, slađa kombucha
  • 8-14 dana: kiselija, intenzivnija kombucha

Nakon fermentacije:

  • Odvoji 300ml kombuche kao starter za sljedeću fermentaciju.
  • Preostalu kombuchu prelij u boce s čvrstim zatvaračem.
  • Čuvaj u hladnjaku i konzumiraj unutar nekoliko mjeseci.

Gdje kupiti kombucha gljivu i starter kulturu?

Starter tekućinu možeš dobiti iz nepasterizirane kombuche ili je naručiti kao dio KOCHA seta za pripremu kombuche. Naša starter kultura je profesionalno njegovana, mikrobiološki stabilna i spremna za fermentaciju odmah po dolasku.

Naruči svoj KOCHA set ovdje

Ako se pitaš gdje kupit kombucha gljivu nemoj riskirati oglasnike - odaberi kvalitetu i sigurnost.


Zaključak

Izrada vlastite kombuche kod kuće može biti jednostavna, sigurna i zabavna. Uz ovaj kombucha recept, sve što ti treba je malo vremena i kvalitetna starter kultura. Ako voliš blagu, osvježavajuću fermentaciju sa zelenim čajem, ovaj recept će postati tvoj klasik.

Za dodatne recepte i savjete, pogledaj naš kombucha blog!

 

Natrag na blog

Ostavite komentar